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4 ALBERT EMBANKMENT 

LONDON SE1 7SR 
Telephone: +44 (0)20 7735 7611 Fax: +44 (0)20 7587 3210 

 
Ref. T4/4.01 MSC.1/Circ.1388
 10 December 2010

 
UNIFIED INTERPRETATION OF CHAPTER 12 OF THE INTERNATIONAL CODE 

FOR FIRE SAFETY SYSTEMS 
 
 
1 The Maritime Safety Committee, at its eighty-eighth session (24 November  
to 3 December 2010), with a view to providing more specific guidance for application of the 
relevant requirements of the International Code for Fire Safety Systems (FSS Code), approved 
the unified interpretation of chapter 12 of the FSS Code, as set out in the annex, prepared by the 
Sub-Committee on Fire Protection, at its fifty-fourth session. 
 
2 Member Governments are invited to use the annexed unified interpretation as guidance 
when applying relevant provisions of chapter 12 of the FSS Code for ships constructed on or 
after 1 January 2012 and to bring the unified interpretation to the attention of all parties 
concerned. 
 
 

*** 
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ANNEX 
 

UNIFIED INTERPRETATION OF CHAPTER 12 OF THE INTERNATIONAL CODE 
FOR FIRE SAFETY SYSTEMS (FSS CODE) 

 
 
Chapter 12, paragraph 2.2.1.3 – Emergency fire pumps in cargo ships 
 
1 It should be documented that chapter 12, paragraph 2.2.1.3, of the Code is satisfied 
and the suction inlet is fully submerged under all conditions given in this unified interpretation. 
 
1.1 Operational seagoing condition for which roll, pitch and heave should be taken into 
account. 
 
The lightest seagoing condition should be considered, which is defined as the ballast condition 
which gives shallowest draught at the position of the sea chest and emergency fire pump as 
given in the approved stability booklet (or preliminary stability calculation for new building).  The 
following table should be applied for the calculation of roll, pitch and heave.  The heave 
combined pitch and heave combined roll are taken into account separately. 
 
1.1.1 Heave combined pitch1 in head sea 
 
L, m 75 and 

below  
100 125 150 175 200 225 250 300 350 and 

above 
, deg 4.5 4 3.2 2.7 2.3 2.1 1.8 1.7 1.6 1.5 
H, m 0.73 0.8 0.87 0.93 0.98 1.03 1.07 1.11 1.19 1.25 

 
Note:  Values at the intermediate length of ships are to be obtained by linear interpolation. 

 
where: 

 
L: length of the ship, in metres, as defined in the International Convention on 

Load Lines in force, or length between perpendiculars at the ballast draught, 
whichever is greater 

 
: pitch angle2 as defined in figure 1 
 
H:  heave amplitude as defined in figure 1. 

 
1.1.2 Heave combined roll in beam sea 
 
Heave combined roll angle2 should be taken as: 
 

.1 ships with bilge keels: 11o; and 
 
.2 ships without bilge keels: 13o. 

 

                                                 
1 The heave combined pitch is taken into account as in figure 1. 
2 Angle is to be measured from still waterline and downwards. 
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Figure 1 – Waterline for which heave combined pitch is taken into account 
 
 
1.2 The emergency fire pump suction should be submerged at the waterlines corresponding 
to the two following conditions: 
 

.1 a static waterline drawn through the level of 2/3 immersion of the propeller at 
even keel (for pod or thruster driven ship, special consideration should be 
given); and 

 
.2 the ship in the arrival ballast condition, as per the approved trim and stability 

booklet, without cargo and with 10% stores and fuel remaining. 
 
For either condition, roll, pitch and heave need not be applied. 
 
1.3 A ship operating solely in sheltered water issued with SOLAS Certificates should  
be subject to compliance with the still water submergence requirements set out in 
paragraph 1.2.1 above. 
 
2 In all cases the net positive suction head (NPSH) available for the pump should be 
greater than the NPSH required. 
 
3 Upon completion of the emergency fire pump installation, a performance test confirming 
the pump's capacity required in the FSS Code, chapter 12, paragraph 2.2.1.1, should be carried 
out and, if the emergency fire pump is the main supply of water for any fixed fire-extinguishing 
system provided to protect the space where the main fire pumps are located, the pump should 
have the capacity for this system.  As far as practicable, the test should be carried out at the 
draught corresponding to the lightest seagoing condition. 
 
 

___________ 
 


